Close
Vyber jazyk
Praha Praha
Česko
Praha Brno
Bělorusko
Minsk
Ukrajina
Kyjev
Lotyšsko
Riga
Slovensko
Bratislava
Spojené státy
New York
+420 910 922 400
Call center working hours: pondělí až sobota, 8:00 to 18:00. After 18:00, you can write to us via messengers
Darovat úklid Darovat úklid
Call center working hours: pondělí až sobota, 8:00 to 18:00. After 18:00, you can write to us via messengers
Call center working hours: pondělí až sobota, 8:00 to 18:00. After 18:00, you can write to us via messengers
Darovat úklid Darovat úklid
Česko
Bělorusko
Ukrajina
Lotyšsko
Slovensko
Spojené státy

Jak vyčistit troubu, aniž byste se sedřeli?

I když se snažíte být při každém pečení v troubě maximálně obezřetní, časem se trouba znečistí. I kdyby vám totiž neukápla ani kapka či neupadl drobeček z pečených pokrmů se spolu s vodou ve formě páry uvolňuje i mastnota a další látky, jež povrch trouby znečistí.

Aby byly připravované pokrmy stále voňavé, je nutné o čistotu trouby pravidelně pečovat. Jak se správně o troubu starat, abyste s jejím čištěním nestrávili zbytečně moc času?

Jak vyčistit troubu znečištěnou od běžného užívání

Aby bylo čištění trouby opravdu jednoduché doporučuje se především pravidelné čištění trouby. Optimálně byste měli podle výrobců čistit troubu po každém pečení. Upřímně, však z vlastních zkušeností víme, že to není úplně reálné. Po nedělním obědě nebo rychle připravené večeři uprostřed pracovního týdne, prostě všichni pomýšlíme hlavně na odpočinek. V ideálním případě čistíme troubu jednou týdně, nebo když se nám ji povede nějak výrazněji znečistit.

Řada moderních trub je vybavena katalytickým čištěním, někdy se tato funkce nazývá i samočistící. Tyto trouby od běžného znečištění vyčistíte tak, že troubu zapnete na 250 °C, necháte ji krátce při této teplotě běžet – bohatě postačí minuta. Následně necháte troubu vychladnout a vypálené nečistoty setřete hadříkem.

Jak vyčistit hodně špinavou troubu?

V praxi se nejčastěji setkáváme s dotazy, jak vyčistit hodně špinavou troubu nebo jak vyčistit troubu od připálenin. V obou případech už většina samočistících programů nepomáhá a je potřeba přikročit k ručnímu čištění. Tím se dostáváme i k dotazu čím vyčistit troubu. V případě ručního čištění je vhodné použít speciální neabrazivní prostředky, které nepoškodí povrch trouby. Doporučení na vhodné čistící prostředky vždy najdete v manuálu výrobce, případně se neváhejte informovat u licencovaného prodejce.

Čištění špinavé trouby podle našich babiček

Velkým pomocníkem vám u čištění hodně špinavé trouby může být obyčejná jedlá soda a běžný ocet. Z jedlé sody a vody si namíchejte tužší pastu. Troubu zapněte na 150 °C a opatrně naneste na připáleniny pastu z jedlé sody, k nanášení můžete použít třeba starý zubní kartáček. Nenechejte tuto směs působit přes noc, nejlépe však 12 hodin.

Druhý den nalijte ocet do rozstřikovače a nastříkejte do trouby. Nelekněte se směs začne pěnit. Následně jen setřete hadříkem. Soda v tomto případě narušila připáleniny a ocet podpořil tento proces a povrch zároveň i odmastil.

Při čištění trouby tímto způsobem doporučujeme použít rukavice a po aplikaci octa troubu i celou kuchyň pořádně vyvětrat.

Objednejte si úklidovou službu
Hodnotit tento článek
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Nejnovější příspěvky