Close
Vyber jazyk
Praha Praha
Česko
Praha Brno
Bělorusko
Minsk
Ukrajina
Kyjev
Lotyšsko
Riga
Slovensko
Bratislava
Spojené státy
New York
Darovat úklid Darovat úklid
Darovat úklid Darovat úklid
Česko
Bělorusko
Ukrajina
Lotyšsko
Slovensko
Spojené státy

Jak vyčistit koberec, aniž byste se nadřeli?

Koberce patří obecně mezi velmi oblíbené podlahové krytiny, protože poskytují velmi příjemný měkký došlap, ale mají i skvělé tepelně izolační vlastnosti a tlumí kročejový hluk. Navíc i nádherně vypadají.

Nevýhodou může být poněkud náročnější údržba oproti populárním tvrdým podlahám, kam se řadí lamináty, vinylové podlahy nebo rigidy. Jak si můžete usnadnit čištění koberců doma?

Vysávejte pravidelně a pořádně

Abyste si zbytečně nepřidělávali opravdu těžkou práci, neměli byste zapomínat na pravidelné vysávání koberců. Kromě toho, že mohou skrývat opravdu velké množství prachu, chlupů a dalších nečistot jsou často i místem, které přeje roztočům. Pravidelné vysávání sice roztoče zcela neeliminuje, ale pomůže vám jejich počet minimalizovat. Díky vysávání aspoň dvakrát týdně, nebudou ani barvy na koberci působit brzy zašedle či omšele. Základem je však vysavač s velmi slušným výkonem, aby odstranil nečistoty i z těch nejhlubších struktur koberce.

Při vysávání pak věnujte patřičnou péči celé ploše koberce, a nejen pochozím plochám, zamezíte tak vzniku fleků okolo nábytku. Vysávat byste pak měli od nejzazšího rohu směrem k východu z místnosti.

Čistěte koberec minimálně jednou za dva roky

Mnohé nečistoty a skvrny se dají z koberce odstranit poměrně jednoduše, jen se nesmí zanedbat. I když se žádná nehoda nestane je nutné se věnovat čištění koberců, alespoň jednou za dva roky. Pokud máte doma malé děti nebo domácí mazlíčky je ideální čistit koberce jednou za půl roku. V případě, že došlo k výraznému znečištění koberce je nejlepší zasáhnout ihned a použít opravdu kvalitní přípravek na čištění koberců, případně si můžete práci usnadnit, pokud použijete výkonný stroj na čištění koberců.

Jak na čištění koberců doma?

Koberce se v praxi čistí suchou i mokrou metodou, oblíbenější je však metoda suchá, která umožňuje používání koberce prakticky ihned po jeho vyčištění. K suchému čištění koberců je potřeba ozkoušený přípravek na čištění koberců a použít můžete tepovač na koberce. Pokud ještě nemáte ozkoušený přípravek na čištění koberců vyzkoušejte jej vždy mimo zornou plochu, ideální je provést test barevné stálosti koberce třeba na plochách pod nábytkem.

Pokud se dostaví žádný nežádoucí efekt, můžete začít s plošnou aplikací přípravku na čištění koberců a zapracovat jej do koberce pomocí stroje na čištění koberců. Tento stroj můžete mít doma, ale ekonomičtější je většinou jeho zapůjčení. S aplikací přípravku začněte od nejzazších míst v daném interiéru a postupujte směrem ke vchodu, tak abyste na místa se zapracovaným přípravkem již nestoupali. Nechte přípravek působit dle instrukcí výrobce. Následně přípravek vysajte a v případě potřeby postup opakujte.

Objednat čištění koberců
Hodnotit tento článek
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Nejnovější příspěvky