Close
Vyber jazyk
Praha Praha
Česko
Praha Brno
Bělorusko
Minsk
Ukrajina
Kyjev
Lotyšsko
Riga
Slovensko
Bratislava
Spojené státy
New York
Darovat úklid Darovat úklid
Darovat úklid Darovat úklid
Česko
Bělorusko
Ukrajina
Lotyšsko
Slovensko
Spojené státy

Jak na správné čištění matrací?

Na čištění koberců či sedaček lidé nezapomínají, protože nečistoty jsou zde vidět po nějaké době vidět a kazí tak vizáž každého interiéru. Velmi často se však zanedbává čištění matrací, které návštěvy nevidí a zpravidla je zakrývá prostěradlo a k tomu ještě nějaký ozdobný přehoz.

Přitom právě v posteli by měl každý člověk strávit třetinu svého života, což znamená, že právě matrace vyžadují pravidelnou péči. Jak na správné čištění matrací doma? Jednoduchý návod najdete v následujících řádcích.

Než se pustíte do vlastního čištění matrací

V současné době jsou velmi populární oboustranné matrace, což při pravidelném otáčení může jejich životnost prodloužit. Stejně a možná i větší vliv na životnost matrace má pak její údržba. Čištění matrací přitom není nijak náročnou činností, pokud se člověk vyvaruje určitým chybám.

Matrace byste měli zbavovat volných nečistot vysáváním při každé výměně ložního prádla. Doporučovaná frekvence pro výměnu ložního prádla přitom činí 7 dní. Co se týče výše zmíněného otáčení matrace, měli byste jej provádět minimálně dvakrát v roce. Zároveň však platí pravidlo, že čím vyšší je vaše hmotnost, tím častěji byste měli matraci otáčet.

Pamatovat byste pak měli především na to, že otáčení matrace zpomalí množení roztočů a dalších mikroorganismů, ale ty stávající nezabije. Vhodné tedy je matrace i tak pravidelně čistit, nejlepší je provádět hloubkové čištění matrací. V případě alergiků, malých dětí nebo pokud se u vás v posteli občas usídlí i domácí mazlíčci, je vhodné matrace čistit co 3 měsíce.

Jak čistit matrace?

Pokud se rozhodnete pro čištění matrací doma svépomocí, je vhodné provést čištění matrací parním čističem. Ten v jednom kroku nejenže rozpustí případné nečistoty a vysokou teplotou páry zabije veškeré mikroorganismy, ale nečistoty i vlhkost zpátky nasaje. Pozor některé materiály mohou být na vystavení vysoké teplotě citlivé, třeba u kokosových matrací se doporučuje pouze čištění vlažnou vodou apod. Vhodné tedy je se o možnostech údržby informovat u prodávajícího nebo na stránkách výrobce.

Pokud potřebujete vyčistit matraci od skvrn na povrchu, bude se jistě hodit, že většina současných matrací má pratelný potah. Ten tady stačí stáhnout a vyprat v pračce. Matraci byste však neměli bez potahu používat, protože právě v těch nejméně vhodných chvílích by se mohla stát nějaká drobná nehoda.

Netroufáte si na čištění matrací svépomocí?

Nemáte doma správné vybavení na čištění matrací, nemáte na něj v poslední době čas nebo energii? Nevadí, dnes již nestojí profesionální čištění matrací majlant. To je také důvodem, proč se stále více lidí obrací na specializované firmy, které provádí čištění matrací doma u klienta.

Objednat čištění matrací
Hodnotit tento článek
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Nejnovější příspěvky