Close
Vyber jazyk
Praha Praha
Česko
Praha Brno
Bělorusko
Minsk
Ukrajina
Kyjev
Lotyšsko
Riga
Slovensko
Bratislava
Spojené státy
New York
+420 910 922 400
Call center working hours: pondělí až sobota, 8:00 to 18:00. After 18:00, you can write to us via messengers
Darovat úklid Darovat úklid
Call center working hours: pondělí až sobota, 8:00 to 18:00. After 18:00, you can write to us via messengers
Call center working hours: pondělí až sobota, 8:00 to 18:00. After 18:00, you can write to us via messengers
Darovat úklid Darovat úklid
Česko
Bělorusko
Ukrajina
Lotyšsko
Slovensko
Spojené státy

Čistá matrace je základem zdravého spánku. Pečujte o ni pravidelně

Ať už máte latexovou, paměťovou, klasickou pružinovou nebo matraci z PUR pěny, je potřeba se o ni správně postarat.

Nejen, že vám pak může déle sloužit, ale bude zbavena nepříjemných pachů, ale i nežádoucích mikroorganismů jako jsou roztoči, kteří mohou především dětem, alergikům a astmatikům způsobovat nemalé zdravotní potíže. Jak tedy jednotlivé typy matrací čistit, aby si zachovaly své původní vlastnosti?

Základem je pravidelná výměna ložního prádla a správný výběr matrace

Samozřejmě, že každá matrace se dá vyčistit, rozdíl je však ve vynaloženém úsilí, ale i ve finančních prostředcích na čištění matrace vynaložených. Jak vybrat matraci, aby byla její údržba co nejjednodušší? Vybírejte vždy matrace, které mají pratelný snímatelný potah, jež snese teplotu vody při praní aspoň 30 °C. O zbytek se pak v případě potahu postará kvalitní prací prášek. Typickým příkladem mohou být Ikea matrace, které mají snímatelný povlak nejen u matrací do postele, ale často i u sedaček.

Co se týče pravidelné výměny ložního povlečení, v současné době se doporučuje měnit povlečení včetně prostěradla, která chrání matrace před znečištěním jednou týdně. Funkční ochranou pak mohou být i stále oblíbenější chrániče matrací, které jsou prodyšné a zároveň chrání potah matrace před znečištěním.

Jak na vlastní čištění matrace

Hůře se pak udržují matrace bonellové, které jsou součástí postelí, jež mají vzhled pohovek. Povrchovou textilii totiž není možné sejmout a jednoduše vyprat v automatické pračce.

Následně je potřeba matrace pořádně vysát, zároveň je vhodné vysát všechna případná čalounění postele, včetně úložného prostoru. Teprve až po odstranění prachových nečistot je možné přistoupit k vlastnímu čištění matrací.

Předtím než se pustíte do práce si nachystejte vhodný čistící prostředek na matrace, tím může být například enzymatický čistič na matrace, ale i samotný čistič matrací ve formě stroje. Může se jednat například o parní čistič na matrace, který díky vysoké teplotě zahubí spolehlivě všechny mikroorganismy ukryté v matraci.

Než začnete nanášet čistící prostředky na matraci vyzkoušejte je na malém kousku, ačkoli bývá matrace ukryta pod prostěradlem, dekou či přehozem, byla by škoda, kdyby na ní vznikl nehezký flek. Čistící prostředek na matrace pak dále používejte dle pokynů výrobce na obalu. Navíc k poškození matrace by mohlo dojít i při použití samotného parního čističe, protože jeho pára dosahuje až 140 °C.

Obrátit se můžete i na profesionály v čištění matrací

Pokud nechcete zkoušet různé prostředky na čištění matrací a vyhnout se zbytečnému utrácení za nákup potřebných strojů jako je parní čistič matrace, je vhodné tuto práci přenechat profesionálů, kteří budou mít za chvíli hotovo.

Objednat čištění matrací
Hodnotit tento článek
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Rate 1
Nejnovější příspěvky